9 matvarer som varer lengre enn du tror
Listen over matvarer som er best før, men ikke dårlig etter, er ganske lang. Ved å se, lukte og smake vil du kunne kjenne igjen mat som har blitt dårlig uavhengig av datostemplingen. Her får du en stor oversikt over matvarene som holder mye lengre enn du tror.
1. Egg
Norske egg er holdbare og helt trygge lenge etter stemplingsdatoen (som er 28 dager etter verping) så lenge de oppbevares kaldt. Egg kan faktisk spises opp til to måneder etter utløpsdatoen. Visste du at egg faktisk kan fryses? Da holder de enda lengre.
2. Saus- og suppeposer
Kan holde seg flere år etter "best før"-dato, så lenge posen er hel og tett, men vil etter hvert tape seg i smak. Det samme gjelder buljongpulver og -terninger, krydder, tørkede urter, kakao og te. Kaffe holder seg også etter utløpsdatoen, men taper noe raskere aroma og smak enn kakao og te og kan harskne hvis den oppbevares for lenge.
3. Sukker og salt
Har tilnærmet ubegrenset holdbarhet. Det samme gjelder melis, sirup og honning. Sistnevnte kan sukre seg ved lang oppbevaring, men det kan løses opp ved å sette honningglasset i vannbad og røre rundt til det har løst seg opp.
4. Mel og korn
Så lenge det ikke oppbevares for varmt og harskner, kan mel og korn brukes lenge over holdbarhetsdatoen. Bakeevnen kan bli dårligere siden det naturlige vanninnholdet i melet fordampes etter hvert. Tørrgjær kan også brukes flere år etter "best før"-datoen, selv om bakeevnen vil reduseres.
5. Sjokolade
Klarer du å ha sjokolade liggende til over utløpsdatoen? Ingen fare, den er fortsatt spiselig, i hvert fall om den har blitt oppbevart uåpnet, mørkt og kjølig. Har den fått et hvitt belegg på seg? Spiller det ingen rolle, det er bare fettpartikler som har trukket mot toppen og krystallisert seg. Det kommer av at sjokoladen på et eller annet tidspunkt har blitt oppbevart for varmt. Har sjokoladen blitt for gammel vil du smake det.
6. Frosne grønnsaker og bær
Holder i utgangspunktet i ett år, men kan også holde i flere år i en tett forpakning og på konstant lav temperatur. Det samme gjelder frossent syltetøy.
7. Meieriprodukter
Både melk, fløte, ost, yoghurt og rømme er holdbare en god stund etter holdbarhetsdatoen, også om de er åpnet, så lenge de er oppbevart kaldt. Du vil kunne smake og lukte om produktene har blitt dårlige. En melkeskvett her og en rømmedæsj der er perfekt for både vaffel- og pannekakerøra og gjør dem ekstra gode.
8. Drikke
Både juice, brus, øl og saft holder lenge etter utløpsdatoen. Du vil kunne smake om drikken har blitt dårlig eller har gjæret. Andre flytende væsker, som matolje, eddik og soyasaus har mye lengre holdbarhet enn angitt. Om matoljen har harsknet, vil du både smake og lukte det, men ved å oppbevare den kaldt og mørkt vil den holde lengre. Eddik og soyasaus kan danne bunnfall under lang oppbevaring, men de kan fortsatt spises for det.
9. Hermetikk
Har en tilnærmet uendelig holdbarhet, men har boksen begynt å bule må den kastes.
10. Ris og pasta
Både ris, pasta, bulgur, couscous og lignende kan oppbevares nærmest i det uendelige, så lenge det oppbevares helt tørt. Det samme gjelder for tørkede erter, bønner og linser. Nøtter, frø og tørket frukt kan også holde en god stund lengre enn oppgitt, forutsatt at det oppbevares mørkt, kjølig og uten lufttilgang. Nøtter og frø inneholder mye fett, som kan harskne ved for lang eller feil oppbevaring, men dette vil du kunne både se og lukte.