Jump to main content Jump to navigation

66 prosent av matavfallet kunne vært spist

Matsvinn - Vi har ingen mat å miste

- Vi har som mål å halvere matsvinnet hos husholdningene i Trondheim innen 2030. Som et ledd i dette utfører vi jevnlig plukkanalyser hvor vi analyserer 2,2 tonn restavfall fra forskjellige steder i byen. Målet er å finne ut hvor stor andel av maten i restavfallet som kunne vært spist og hvor stort matsvinnet er blant husholdninger i Trondheim, forteller kommunikasjonssjef, Tone Pettersen Olden, i Trondheim Renholdsverk (TRV).

TRVs siste undersøkelse fra 2020 viser at 66 prosent av matavfallet til en gjennomsnittlig husholdning i Trondheim kunne vært spist og at hver og en av oss gjennomsnittlig kaster nesten 34 kilo fullverdig mat rett i avfallet hvert år.

Vi skal gjøre det lett for innbyggerne å kaste mindre mat

Mindre matsvinn

- Brød og bakevarer og frukt og grønt utgjør størsteparten av matsvinnet, slik har det vært over hele landet i flere år. Det som derimot utmerker seg for fjoråret er at andelen måltidsrester har gått ned, mens andelen såkalt «annet nyttbart matavfall» har gått opp, forteller Olden.

I denne kategorien finner vi mat som snacks, nøtter, majones, mel, frokostblandinger, kjeks og suppe- og sausposer. Over en tredjedel av matsvinnet havnet i denne kategorien.

- Siden andelen måltidsrester er såpass redusert, mens annet nyttbart matavfall har hatt en kraftig økning, kan vi jo spekulere i om koronaen har gjort sitt til at folk på hjemmekontor har blitt flinkere til å spise opp måltidsrester, samtidig som de har hatt tid til å rydde og tømme skuffer og matskap, sier Olden.

Pandemien har endret vanene våre

På tross av at hver fjerde handlepose fortsatt går rett i avfallsdunken, er det framgang fra bare tre år siden.

- Sammenlignet med plukkanalysen vi gjennomførte i 2017, viser det seg at hver og en av oss kaster nesten fire kilo mat mindre per år. Det tilsvarer 15 kilo for en familie på fire. Det er gledelige nyheter, sier Olden.

Hun tror at mye av den gode utviklingen skyldes at miljøkonsekvenser av matproduksjon, kosthold og levevaner har blitt viktige samtaleemner, og at bærekraftig utvikling står høyt på agendaen, både politisk og blant folk flest.

- I tillegg har vi kanskje tillagt oss bedre vaner som følge av pandemien, siden mange har fått bedre tid til eksempelvis å planlegge handleturen. Uansett årsak er det gledelig og viktig at vi fortsetter i samme gode spor, mener Olden.

En typisk familie i Trondheim kaster i løpet av ett år:

8 kg

kjøtt

30 kg

brød og bakervarer

12 kg

måltidsrester

26 kg

frukt og grønt

Vi har ingen mat å miste

Det kan være lett å tro at litt middagsrester her og noen brødskalker der ikke betyr så nye i det store bildet, at butikkene og matbransjen er de største synderne, men private husholdninger står faktisk for cirka 60 prosent av all mat som kastes i Norge. Heldigvis er det lett å gjøre noe med.

- Det er mange grunner til at vi kaster mat. For lite kunnskap om utløpsdatoer, feil oppbevaring, liten oversikt og et lite effektivt handlemønster er noen av dem. På toppen kommer travle liv og liten tid til å planlegge godt. Men dette skal vi nå gjøre noe med, sier Olden.

TRV er i gang med kampanjen Ingen mat å miste, som skal hjelpe trondhjemmere til å redusere eget matsvinn ytterligere.

Håper trondhjemmerne lar seg inspirere

- På vår nye nettside, ingenmatåmiste.no, ligger det nå mange gode tips og råd til hvordan innbyggerne kan redusere eget matsvinn, i tillegg til gode matoppskrifter som skal inspirere til å bruke opp maten, kanskje på nye måter, i stedet for å kaste den. I tillegg vil man kunne se at det er mye penger å spare på å ta vare på maten, sier Olden.

TRV sin rolle

TRV har et viktig samfunnsansvar og jobber blant annet for avfallsreduksjon. Et sentralt mål er å halvere matsvinnet blant Trondheims innbyggere innen 2030. Kampanjen Ingen mat å miste er et ledd i dette og noe du kommer til å høre mye om i årene som kommer. Fordi vi har ingen mat å miste.

TRV sin rolle

TRV har et viktig samfunnsansvar og jobber blant annet for avfallsreduksjon. Et sentralt mål er å halvere matsvinnet blant Trondheims innbyggere innen 2030. Kampanjen Ingen mat å miste er et ledd i dette og noe du kommer til å høre mye om i årene som kommer. Fordi vi har ingen mat å miste.

Slik kan du redusere ditt eget matsvinn

Sørg for å ha god matorganisering

Planlegg innkjøpene dine

Lag mat av det du har til overs

Bli kvitt datoskrekken

Slik kan du redusere ditt eget matsvinn

Sørg for å ha god matorganisering

Planlegg innkjøpene dine

Lag mat av det du har til overs

Bli kvitt datoskrekken

We are sorry, but you are using a version of Internet Explorer that is not supported on this site. The browser is no longer updated by Microsoft and may therefore pose a security risk. We recommend that you use a different browser. Welcome back!

Read more