
Restematdagboka #1:Hva har vi i kjøleskapet?
Det var en tirsdag i oktober og vi tok det vi hadde for hånden - i kjøleskapet.

At det er lurt å spise opp maten sin, både for klimaet og lommeboka, er ganske åpenbart. Begreper som «restefest», «restetapas» og «restetorsdag» har bredt om seg. De store matvarekjedene har også tatt store grep for å få ned matsvinnet de siste årene.
Samtidig er det sånn at en en typisk familie på fire i Trondheim kaster rundt 135 kilo mat i året. Få liker å vedkjenne seg at de kaster mye mat, men plukkanalysene vi jevnlig gjør her på Heggstadmoen viser det motsatte. Det må det jo være mulig å gjøre noe med!
LES OGSÅ: Dette kaster en trondheimsfamilie på ett år
For i bunn og grunn handler det om å spise opp maten du allerede har kjøpt inn. Så enkelt. Så vanskelig.
Det var også utgangspunktet denne tirsdagsettermiddagen.

Dagens tips:
Sjekk kjøleskapet, tenk litt utafor boksen, og kjør på!
Dagens tips:
Sjekk kjøleskapet, tenk litt utafor boksen, og kjør på!
I kjøleskapet lå det blant annet:
- En halv pizza fra helga
- En halv sitron
- Ei skål med noen løkskiver
- En boks med smøreost som for lengst hadde passert «best før»
- To hamburgerbrød
- Fem grillpølser
- Noen hvite bønner stekt i hvitløk og chili fra en middag uka før
- Litt kjeks (til ostefatet)
- En boks salatblader som ble til overs fra dagen før
- Et halvfullt glass med tacosaus
- En pakke egg
Hverdagsløsninger
Selvfølgelig går det an å transformere det som ble igjen av gårsdagens middag til helt nye retter. Men i hverdagen er det kanskje ikke det du har verken tid eller kreativitet til.
Ofte er ikke hver enkelt middagsrest i seg selv nok til hele gjengen som skal benke seg ved bordet. Men sammen med noen egg, noe spekemat eller ost du har liggende, og noen grønnsaker, kan det fort hende du får til et fullverdig måltid.
LES OGSÅ: Slik planlegger du innkjøpene dine

Slik ble det denne kvelden. Grillpølsene ble stekt i panna, pizzabitene i ovnen. Salatbladene fikk selskap av løkskivene, noen tomater og litt olivenolje og sitron.
Vi lagde eggerøre og varmet opp bønnene. Hamburgerbrødene fikk en osteskive inni og ble stekt i ovnen. Noen tok tacosaus på, andre sto over akkurat det.

Men det ble da et variert måltid. Mette ble vi også.
Det beste er jo å unngå at du har mengder med matrester i kjøleskapet. Men de aller fleste av oss ender jo opp med mat til overs.
Noen kaster middagsrestene rett i søppelbøtta, for å få dem ut av verden. Andre setter dem i kjøleskapet, med de beste intensjoner. Så skjer det som gjerne skjer. De blir glemt og havner innerst i en krok. Først noen dager eller uker etter finner vi dem igjen. Da er det kanskje for sent.
Så dagens tips er enkelt: Sjekk kjøleskapet, tenk litt utafor boksen, og kjør på!
Det vil helst gå godt.
Tips! Brukopp-leksikonet på matvett.no er en et fint oppslagsverk når du blir i tvil om du kan bruke matvarer som har blitt litt overmodne eller har passert best før-datoen.


Om restematdagboka:
Bård (42) jobber som kommunikasjonsrådgiver i Trondheim Renholdsverk. Bor i Trondheim sammen med kone og to barn. Liker å sysle med musikk, brødbaking, matlaging, trim og diverse annet på fritida. På ingenmatåmiste.no deler jeg tips og triks for å ta i bruk det du har i kjøleskap og på kjøkkenbenken. Målet er at vi alle skal slutte å kaste brukbar mat!

Om restematdagboka:
Bård (42) jobber som kommunikasjonsrådgiver i Trondheim Renholdsverk. Bor i Trondheim sammen med kone og to barn. Liker å sysle med musikk, brødbaking, matlaging, trim og diverse annet på fritida. På ingenmatåmiste.no deler jeg tips og triks for å ta i bruk det du har i kjøleskap og på kjøkkenbenken. Målet er at vi alle skal slutte å kaste brukbar mat!