Restematdagboka #2:Lag din egen eplejuice
Eplene, pærene og druene på benken hadde sett sine beste dager. Men det var fortsatt håp.
Frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av. Det skjer oss alle. Frukta vi plukket med oss på butikken, blir liggende på kjøkkenbenken - litt for lenge.
Plutselig er eplene eller pærene blitt litt småslappe, med noen brune flekker. Kanskje frister det ikke å spise dem rett fra kurven lenger. Men de kan fortsatt funke til mye annet!
En eplekake, eller smuldrepai, er åpenbare løsninger.
Men om du har en juicepresse eller juicesentrifuge av noe slag kan du klinke til med hjemmelaget juice!
Om du også har noen sitroner eller lime liggende er det bra. Druer fungerer også, sammen med epler. Og litt ingefær setter en ekstra spiss på det hele.
Slik gjør du det:
Skjær opp eplene i biter, skjær bort eventuelle brune flekker.
Noen av pærene var blitt ganske myke, med brune flekker. Vi skar bort det verste og brukte resten.
Noen druer i miksen, funker også bra.
Skjær opp sitroner og/eller lime og eventuelt noen ingefærbiter.
Legg eplene i en bolle med vann og noen dråper sitron, så slipper du at fruktkjøttet blir brunt før du begynner juicingen.
Kjør epler, pærer, druer, ingefær og sitron i juiceren.
Litt avhengig av hvordan juicemaskinene fungerer blir det gjerne en del fruktkjøtt. Et lurt triks hvis du ikke vil ha for mye «kjøtt» i juicen kan være å helle juicen gjennom en sil før du har heller den over i flaske eller glass.
Sånn! Da har du din egen hjemmelagde juice. Nå gjenstår bare oppryddingen.
Norske epler mikset med sitron og ingefær blir en frisk juiceopplevelse.
Men hva gjør vi med restene?
Med silinga av juicen ble det igjen en del fruktkjøtt/skum. Nå vi er først er inne på spis opp maten-filosofien er det jo greit å få utnyttet dette også.
Vi fant frem vaniljepulver, chiafrø og havregryn og blandet det oppi epleskummet.
Blandingen fikk stå til dagen etter i kjøleskapet.
Til frokost dagen etterpå toppet vi eplegrøten med naturellyoghurt, rosiner, litt granola og kanel. En god og frisk start på dagen!
Brukopp-leksikonet på matvett.no er en et fint oppslagsverk når du blir i tvil om du kan bruke matvarer som har blitt litt overmodne eller har passert best før-datoen. Her kan lese om epler, pærer, druer og sitroner.
Om restematdagboka:
Bård (44) jobber som kommunikasjonsrådgiver i Trondheim Renholdsverk. Bor i Trondheim sammen med kone og to barn. Liker å sysle med musikk, brødbaking, matlaging, trim og diverse annet på fritida. På ingenmatåmiste.no deler jeg tips og triks for å ta i bruk det du har i kjøleskap og på kjøkkenbenken. Målet er at vi alle skal slutte å kaste brukbar mat!
Om restematdagboka:
Bård (44) jobber som kommunikasjonsrådgiver i Trondheim Renholdsverk. Bor i Trondheim sammen med kone og to barn. Liker å sysle med musikk, brødbaking, matlaging, trim og diverse annet på fritida. På ingenmatåmiste.no deler jeg tips og triks for å ta i bruk det du har i kjøleskap og på kjøkkenbenken. Målet er at vi alle skal slutte å kaste brukbar mat!