Løkrester? Lag tomatsaus til pizzaen eller pastaen!
Det er ikke alltid du trenger hele løken. Hvis du har noen bokstomater i hus kan løkrestene være base for en nydelig pizza- eller pastasaus. Kanskje har du også en inntørket chili liggende?
Slik gjør du det
Finn frem ingrediensene, men husk: Dette er en litt omtrentlig oppskrift, som du kan variere etter hva du har. Du må ha noen biter løk og noen bokser med tomater. Du kan ha i oregano, hvitløk, chili, soltørkede tomater og rødvinseddik.
Om hvitløken er litt inntørket, eller chilien er litt skrukkete, har det ingenting å si.
Hakk det opp.
Fres løken og eventuelt de andre ingrediensene myk og blank i olje.
Tilsett tomatboksene, og kok opp.
La sausen småkoke så lenge du har tid, gjerne en hel time. Når du har kokt den ferdig, kan du ha i en litt rødvinseddik før du kjører sausen med stavmikser for å få den helt glatt.
Smak til med salt og pepper, og eventuelt sukker/honning, hvis du ønsker det.
Når tomatsausen lages av én boks hermetiske tomater blir det cirka 1/2 liter ferdig saus. Oppbevar sausen i boks i kjøleskapet – den er holdbar i minst én uke, gjerne lenger.
Sausen fungerer godt til både pizza og pasta, og som Matprat sier, tilsetter du 3-4 dl vann og 1 hønsebuljongterning blir den til en nydelig, hjemmelaget tomatsuppe. Server den rykende varm, med halve, hardkokte egg i.
Løken kommer jo i sin egen praktiske emballasje, de brungule og tørre ytterste lagene, og holder godt på fuktigheten. Den trenger ikke noe innpakning for å holde seg fin.
Men hvis du bare har brukt halve løken, vil du selvsagt ta vare på resten. Da gjelder ikke plastforbudet lenger, skriver Matvett i sitt Brukopp-leksikon. Tvert imot skal du nå pakke den godt inn i plast, så den ikke tørker ut. Bruk den likevel innen en ukes tid. Så lenge den ikke blir veldig misfarget og fortsatt lukter friskt, kan du trygt bruke den. Det samme gjelder ferdigskrelt løk.
Ingredienser
Litt løk
1-3 bokser hermetiske tomater
Noen fedd hvitløk (kan sløyfes)
Olje til steking
Litt oregano
1 chili
Salt
Litt rødvinseddik eller rødvin
Noen soltørkede tomater