Jump to main content Jump to navigation

Det er viktig å lagre riktig

Matoppbevaring

Hvordan oppbevare mat i kjøleskapet?

Kjøleskapet er det viktigste hjelpemidlet du har for å hindre matsvinn. Riktig plassering, riktig temperatur og orden i kjøleskapet er positivt for både økonomien og miljøet. Et enkelt grep er å sørge for riktig temperatur. Kjøleskapet skal være mellom 0-5 grader, ideelt sett 4 grader. Bakterieveksten går tregest da. Pass også på at kjøleskapet ikke er for fullt. Et overfylt kjøleskap gir mindre gjennomstrømming av luft og fører til høyere temperatur. Du må også passe på at kjøleskapsdøra ikke er åpen for lenge. Da stiger temperaturen raskt. Et godt tips er å plassere ting på faste, fornuftige steder, slik at du vet hvor ting er. Sett det du bruker lett tilgjengelig. Da blir døra til kjøleskapet lukket fortere enn om du alltid må lete.

Kjenn ditt kjøleskap

Kjøleskap er forskjellige og det finnes ingen fasit for hvor i kjøleskapet det er best å plassere ulike typer matvarer for å sikre lengst og best mulig holdbarhet. Sjekk instruksjonsheftet til kjøleskapet ditt om du kan, så får du gode, spesifikke tips for ditt kjøleskap. Noen universelle råd finnes det likevel. 

Oppbevaring av kjøtt og fisk

Lett bedervelig mat som kjøtt og fisk bør alltid lagres i den kaldeste delen av kjøleskapet. Dette er vanligvis de nederste hyllene, med mindre det er en egen skuff for slike varer. Du bør også oppbevare kjøtt og fisk i forseglet emballasje eller i tette beholdere for å forhindre matsmitte i kjøleskapet. Husk også å sette kjøtt og fisk raskt i kjøleskapet når du har vært i butikken.

Oppbevaring av pålegg

Temperaturen i kjøleskapet er høyest øverst i mange skap. Derfor kan man plassere mat som ikke må ha det maksimalt kaldt her. Et eksempel er pålegg. Ha gjerne pålegget på faste plasser i en egen plastbeholder eller på et brett. Det gir deg god oversikt og gjør det lettere å ta det raskt ut og inn.

Oppbevaring av frukt og grønt

Som en grunnregel kan vi si at grønnsaker bør oppbevares i kjøleskap og eksotisk frukt på benken. Det er også nyttig å tenke på hvilket klima frukten og grønnsakene kommer fra. Nordisk frukt og grønt liker seg kjølig, som i kjøleskapet, mens tropiske frukter som bananer, avocado og papaya trives godt på kjøkkenbenken. Det er også viktig å huske at de fleste grønnsaker mistrives i tørr luft. Pakk dem derfor i egnet emballasje, slik at du tar vare på fuktigheten. Grønnsakene «puster» og må ha en åpning slik at de ikke råtner, så unngå tett plast. Mange kjøleskap har luftfuktighetsreguleringsfunksjon som kan forlenge levetiden på maten betraktelig. Ellers er kjøleskapsskuffen fin til frukt og grønnsaker, siden luftfuktigheten og temperaturen er høyere her enn ellers i kjøleskapet. Siden frukt fremmer modningen av omkringliggende grønnsaker, bør de ligge adskilt.

En typisk familie i Trondheim kaster i løpet av ett år:

8 kg

kjøtt

12 kg

måltidsrester

30 kg

brød og bakervarer

26 kg

frukt og grønt

Holdbart i døra

Kjøleskapsdøra er også vanligvis en av de varmeste sonene i kjøleskapet. Derfor er den best egnet til matvarer som har lang holdbarhet. Brus, juice og vann er gode eksempler. Det samme kan sennep og ketchup, dressing og sauser på glass.

Melka inne i kjøleskapet

Mange oppbevarer melka i kjøleskapsdøra fordi det er praktisk, men døra er både en av de varmeste sonene i kjøleskapet og sonen som er mest utsatt for temperatursvingninger når kjøleskapet åpnes ofte. For at melken skal holde så jevn temperatur og vare så lenge som mulig bør den få bo inne i kjøleskapet. Oppbevar den gjerne liggende, og stable kartongene i høyden for å frigjøre plass.

Merk og dater innholdet i fryseren

Fryseren er en matredders beste venn, men den kan også være en kilde til kaos. Vi fryser dessverre ofte mat med gode intensjoner om å spise den, men så havner den i avfallet, rett og slett fordi vi ikke husker hvor lenge den har vært lagret der. Et godt råd er å merke og datere alt som legges i fryseren og organisere innholdet etter hva du ofte spiser. Lag også egne seksjoner til kjøtt, brødvarer og grønnsaker. Skriv så en liste over innholdet og klistre den på fryseren. Nå kan du planlegge måltidene framover basert på lista og krysse av hver gang du bruker noe.

Organiser matskapet

Kjøkkenskapene kan være en kilde til frustrasjon fordi de fort blir overfylte og uoversiktlige etter hvert som vi fyller på med flere tørrvarer. Det kan også bli dyrt og føre til matsvinn, siden vi som regel spiser det vi faktisk ser. Et godt tips er derfor å organisere matskapet slik at du får god oversikt over innholdet. Tøm gjerne skapet og slå sammen tørrvarene dine i bokser som du merker. Boksene kan gjerne være gjennomsiktige, da blir det enda enklere å se hva de inneholder. Det er også fornuftig å investere i bokser av samme slag, fordi det da blir enklere å stable dem. Grupper gjerne maten etter kategorier. Da vet du alltid hvor du finner dem.  Pasta og ris, sauser og supper og bakevarer hver for seg. Alt av krydder kan plasseres i en egen boks, eller på et brett.

Kortest holdbarhetsdato fremst

Se alltid på datomerkingen og sørg for at det som snart går ut på dato står fremst og lettest tilgjengelig i skuffer og skap.

We are sorry, but you are using a version of Internet Explorer that is not supported on this site. The browser is no longer updated by Microsoft and may therefore pose a security risk. We recommend that you use a different browser. Welcome back!

Read more