Små grep kan gjøre store ting med økonomien
Kast mindre mat og spar tusenvis av kroner
Sjekk hva du har og skriv handleliste
Sjekk kjøleskap, kjøkkenskap og fryser slik at du ikke handler dobbelt opp av matvarer du allerede har. Skriv også handleliste og hold deg til den.
Spis før du går på butikken
Handler du på tom mage? Da kjøper du gjerne mer enn du trenger og kommer til å spise opp. Sørg altså for å være mett når du gjør innkjøp og hold deg til handlelista.
Lag mindre mat
Mange av oss lager mer middag enn vi klarer å spise opp. En av de største kildene til matsvinn hjemme er faktisk måltidsrester. Vi lager for mye, forsyner oss med for store porsjoner og kaster det vi ikke spiser. Neste gang du forbereder middagen, tenk på hvor mye hver enkelt egentlig spiser. Ta også mindre porsjoner og ha en plan for hva du vil gjøre med eventuelle rester.
Spis opp restene
Overskuddsmat kan bli en god lunsj eller middag en annen dag. Det er penger spart på nye innkjøp samtidig som det fører til mindre matsvinn. Du kan fryse nesten hva det skulle være og nyte en annen gang. Vær bevisst på at alt i kjøleskapet, kjøkkenskapene og fryseren skal brukes opp.
4 gode tips for å spare penger
Bak brød selv. Det er et rimeligere alternativ, smaker ofte bedre og reduserer sjansen for at skalken går i søpla.
Skriv handleliste før du går i butikken og hold deg til den.
Sjekk matboksene. Det er mye penger å spare på å porsjonere riktig.
Spis opp restene. Overskuddsmat kan bli en god lunsj eller middag en annen dag.
4 gode tips for å spare penger
Bak brød selv
Kneipp er billig, men hjemmebakt brød er enda rimeligere og smaker ofte bedre. Brød er noe av det vi kaster mest av. Ved å bake selv investerer du litt tid og kjærlighet, kaster sannsynligvis mindre, samtidig som du sparer på matbudsjettet.
Rydd i kjøleskap og fryser
Ved å rydde i kjøleskap, fryser og kjøkkenskap får du bedre kontroll. Lag et oversiktlig system, så vet du alltid hvilke varer du har, slik at du ikke kjøper dobbelt opp.
Sjekk matboksene
Spiser ungene opp matpakkene, eller sender du med for mye mat? Det er mye penger å spare på å porsjonere riktig.
Sjekk datoen
Man skal alltid ha respekt for merkingen «Siste forbruksdato», men husk at mange ting som er merket «best før» er like bra etter at datoen har passert. Se, lukt, smak og kjenn. Det kan også være lurt å kjøpe varer som har nedsatt pris på grunn av dato, men da bør du ha en plan for når det skal brukes. Frys gjerne varer med kort holdbarhet og bruk dem senere.