Best før, men ikke dårlig etter Bli kvitt datoskrekken!
Alt du må vite om datomerking
Er det farlig å spise mat når "best før" datoen er gått ut?
«Best før» er kun en indikasjon på når produsenten mener maten er på sitt aller beste. Maten kan smake kjempegodt og ha god kvalitet lenge etter denne datoen, hvis den er lagret og emballert riktig. En tommelfingerregel er å bruke sansene. Lukter maten rart eller surt, bør du kaste den. Hvis maten ser frisk og fin ut, uten mugg eller misfarging og lukter ok, kan du godt smake på den. Smaker den godt, kan du trygt spise den. Du blir ikke syk av å smake på en matvare etter "best før" hvis den ikke har synlige alderstegn.
Typiske matvarer med datomerking "best før":
- Meieriprodukter som fløte, yoghurt, crème fraîche og smør
- Ost
- Egg
- Syltetøy
- Juice, brus, øl og saft
- Mat på glass og boks
- Korn og mel
- Frokostblandinger som cornflakes og havregryn
- Brød, kjeks og kaker
- Olje og margarin
- Nøtter og tørket frukt
Siste forbruksdag betyr siste forbruksdag
Når maten er datomerket med siste forbruksdag, skal du passe godt på! Datomerkingen settes på matvarer som er mer utsatt for farlig bakterievekst enn andre, og som kan gjøre deg syk etter datostemplingen. Det er ikke alltid lett å se eller lukte om denne maten er bedervet, så vær føre var.
Typiske matvarer merket med siste forbruksdag:
- Kjøttdeig
- Kjøttpålegg
- Fersk fisk og skalldyr
- Røkt fisk
- Fersk kylling
Matvarer uten datomerking
Noen matvarer eller produkter blir ikke datomerket i det hele tatt. Enten fordi varen kan spises nærmest i det uendelige hvis den oppbevares riktig. Gode eksempler er alkohol med en prosent på over 10, sukker og vin. Fersk frukt og grønnsaker er heller ikke datomerket, fordi det er så mange faktorer som avgjør hvor lenge den holder seg frisk. Det være seg temperatur, støt, oppbevaring, transporttid osv. Heldigvis er det relativt enkelt å se om frukt og grønt er spiselig eller ikke.
Lag noe godt av utgåtte matvarer
Husk alltid at melkeprodukter som har gått utover holdbarhetsdatoen, tørt brød, eller slappe frukt og grønnsaker ikke må gå rett i avfallet. Det er så mye du kan gjøre for å gi nytt liv til mat som begynner å bli gammel. Se gode restematoppskrifter her.