Inn te beinet – ribberester à la Inge Johnsen
Rester fra ribbemåltidet utgjør hovedingrediensene i denne restefesten!
Slik gjør du det
Skjær svoren av ribba, del den i små biter.
Skjær ribba i syltynne biter som fordeles på tallerkenen
Vend litt olje, noen dråper lime/sitron, salt og pepper i en god neve med salat.
Legg salaten i midten av tallerkenen.
Riv litt skall av lime/sitron og legg på toppen av kjøttet.
Fordel marinaden/sausen over kjøttet, se fremgangsmåte under.
Rist svoren i panna til den er sprø, og strø den over.
Marinade/saus:
- Lag en marinade/saus der du balanserer det sterke med det søte og syrlige.
- Revet ingefær, finkuttet hvitløk og chili blandes sammen og freses lett i olivenolje. Ta kjelen av varmen.
- Tilsett noen spiseskjeer med olivenolje, soyasaus og press lime/sitron over.
- Rør inn honning/sukker til det syrlige og søte balanserer.
- Marinaden/sausen vil smake mer om den får stå litt.
Flere tips for julerestene?
Lag lompe à la Italia av kalkunrester og lomper
Lag pinnekjøtt-suppe à la Inge Johnsen
Lag torsk i fåreklær à la Inge Johnsen
- Bruk det som er der, det finnes ingen oppskrift
I dagene når julelønna skal rekke til alt og vare til slutten av januar, kan det være lurt å ta vare på maten og trylle nye delikatesser fram fra resten.
Denne kreative resteoppskriften kommer fra kokk Inge Johnsen.
Han er levende opptatt av måltidskultur – og det å ta vare på både råvarer – og rester.
– Skal du lage mat av rester, så må du la deg inspirere av det lekende barnet i deg. Bruk det som er der, det finnes ingen oppskrift, sier Inge, som for mange er kjent som mangeårig eier og driver av Lian Restaurant.
Ribbeoppskriften er et av kokkens forslag som kan gi inspirasjon.
– Når du åpner kjøleskapet, så se på innholdet som «sparekontoen» din. Lykke til!
- Ikke vær så redd for datoen
Inge har også et generelt råd når det gjelder bruk av rester: Husk at folk levde godt før datostemplingen ble innført. Bruk sansene slik folk gjorde før – se, lukt og smak. Ser det fint ut og lukter friskt, så er det bare å spise. Husk også at gamle tiders tradisjon med å dekke bordet til det bugnet, er helt meningsløs i dag. Ingen blir lenger imponert over at det er alt for mye mat på bordet.
Overflod er ikke lenger et tegn på velstand, og butikkene er knapt stengt i jula.
Skal vi komme matsvinnet til livs, må vi starte med å kjøpe inn det vi tenker å spise og spise opp det vi har kjøpt. Det er smart for lommeboka også.
Ingredienser
Rester av: Rester av ribbe, vårløk/purreløk/løk og salat
Fra kjøkkenskapet: Lime eller sitron, soyasaus, ketjap manis eller hoisinsaus, hvitløk, ingefær, chili, olje, honning eller sukker, salt og pepper