Restematdagboka #4:Fra tørre brødskalker til krisp fisk
Brødskalkene ble knusktørre. Vi ga dem bank.
Brød- og bakervarer er noe av det vi kaster mest av i landet her.
Det går det an å gjøre noe med. Om brødet ikke er fullstendig knusktørt, er jo brødristeren en god «livredder».
Tørt brød kan også bli krutonger, eller hva med klassikeren brødpudding?
Men i dag skal vi gi skalkene bank - sånn at vi kan få vår egen strøkavring. Eller kanskje sier du griljermel, brødrasp eller brødkrumme? Kjært barn har mange navn. Uansett:
Først og fremst må brødet vært tørt - enten ved at det har tørket av seg selv, eller at du skjærer det i skiver og legger det i ovnen på 120 grader i 20 minutter. Se tipsene fra Opplysningskontoret for Brød og korn.
Restematdagboka #1:Hva har vi i kjøleskapet?
Sånn gjør du det:
Nå er vi straks klare for å pulverisere tørrvarene!
Du kan bruke en rasp og få ut smulene på det viset - eller finne fram kjevla!
Legg skalkene på ei fjøl, eventuelt i en pose, legg over et rent kjøkkenhåndkle og slå til.
Slå så lenge du må, til bitene er blitt små.
Kanskje er det nok. Kanskje må du kjøre smulene i en blender får å knuse dem fint nok.
Nå kan du bruke ditt hjemmelagde griljermel til å lage kjøttboller, på toppen av fiskegratengen eller til panering av schnitzler og fiskepinner!
Fisketirsdag anno 1971
Fiskepinner, poteter og grønne erter er en klassiker som trenger strøkavring til paneringen.
Vi starter med råvarene:
- Fileter av sei, torsk eller hyse (eller annen hvit fisk)
- Frosne erter
- Siktet hvetemel eller speltmel
- Egg
- Smør
- Poteter
Sett potetene på kok.
Vend fiskefiletene i mel med litt salt og pepper i.
Deretter i pisket egg.
Og til slutt i brødsmulene du har pulverisert på egenhånd:
Sett på stekepanna med litt godt smør og legg fisken i.
Når fiskebitene har fått fin farge kan du legge dem i en ildfast form og sette dem i stekeovnen på 150-200 grader, mens du ordner tilbehøret.
Lag en lett og frisk erterstuing med frosne erter og ørlittegrann vann. Om du tilfeldigvis har noen mynteblader, putter du oppi dem også!
Varm det opp og tilsett en klatt smør og litt salt. Bruk til slutt stavmikseren eller noe annet til å mose ertene.
Ta ut fisken av ovnen og server med kokte poteter og litt sitron.
Brukopp-leksikonet på matvett.no er en et fint oppslagsverk når du blir i tvil om du kan bruke matvarer som har blitt litt overmodne eller har passert best før-datoen.
Restematdagboka #3:Hva gjør vi med havregrøtrestene?