Restematdagboka #7:Ta vare på dem – og bruk dem!
Vi glemmer og fortrenger dem. Vi må bare lære oss å huske restene!
Her i Trondheim kaster hver og en av oss gjennomsnittlig nesten 34 kilo fullverdig mat rett i søpla hvert år. Ser vi på landsgjennomsnittet kastes hver og en nordmann nærmere 40 kilo mat i året.
Det vi kaster mest av er middagsrester (31 prosent) og brød og frukt og grønnsaker (22 prosent), viser tall fra matvett.no.
Det er dårlige greier, både for miljøet og lommeboka!
Dette kaster en trondheimsfamilie på ett år
Gode intensjoner - dårlig husk
Mange av oss er gjør alt rett: Etter middagen legger vi restene i bokser i kjøleskapet. Vi har de beste intensjoner, «dette tar jeg til lunsj i morra eller på mandag», tenker vi.
Men så går dagene. Det kommer andre middagsplaner på bordet. Kanskje ble det for lite rester til hele gjengen i huset. Kanskje var det ikke oppvarmede kjøttkaker i brun saus du hadde lyst på? Og plutselig har du glemt dem.
Etter noen uker åpner du boksen. Muggen har tatt tak, og det er ingen vei utenom søppelbøtta.
I følge matvett.no oppgir 27 prosent av oss at den viktigste grunnen til at vi kaster mat er fordi vi har glemt den i kjøleskapet eller et annet sted.
Restematdagboka #6:Brødrester? Lag pudding!
Spis opp det du har!
Matsvinn er et mye omtalt problem om dagen. Mange kokker og kyndige folk viser hvordan du kan bruke restene på kreativt vis. Det er jo helt topp.
Men ofte handler det om å bruke opp det du har - akkurat som det er.
Her er noe av det vi har lagt i boks - og som ikke ble glemt - siste månedene:
Kjøttkaker, saus, potet, rotgrønnsaker og ertestuing.
Norsk klassiker, der altså.
Ribbe, rødkål, poteter og ribbefett var åpenbar restefest i jula.
Diverse på en mandag: Én fikk pastasaus og makaroni, mens den andre fikk hjortekjøtt, gulrøtter og ris.
Pasta, omelett, pølser, bønnestuing og salat. Alt fra dagen før. Funket fortsatt like godt dagen etter.
Potetmos og tacokjøtt gratinert med ost og toppet med jalapenos! Snedig, ja. Men også godt!
Omelett og mangosalat fra tacomiddagen dagen før.
Og til slutt, desserten: Rabarbrasuppe oppbevart i boks i fryseren. Et godt sommerminne midt i den svarteste vinteren!