Restematdagboka #6:Brødrester? Lag pudding!
Var det godt nok for eidsvoll-mennene, er det vel godt nok for deg? Vi slår et slag for brødpuddingen.
De hadde verken elektrisitet eller innlagt vann i 1814. Men historiebøkene forteller at tjenerskapet på Eidsvoll serverte de 112 grunnlovsskriverne lunsj og treretters middag hver dag i seks uker.
På dessertmenyen sto brødpudding - en måte å gi tørt brød nytt liv.
Grunnprinsippet er å legge brød eller kakerester i bløtt - i egg og melk. Så kan du variere med krydder, tørket frukt og andre godbiter.
Restematdagboka #4:Fra tørre brødskalker til krisp fisk
Vi tar utgangspunkt i brødpuddingoppskriften i boka «Restekjærlighet» (2011) av Sara Heilman og Klaus Døscher. Den er sånn:
- 6-8 skiver loff eller lyst brød (gjerne tørt brød)
- 5 dl H-melk
- 5 egg
- frøene fra en vaniljestang, eller 1 ts vaniljesukker
- 2,5 dl sukker (du kan fint redusere denne mengden litt, om du ønsker puddingen så søt)
- smør eller nøytral olje til smøring av formen
Et prima utgangspunkt. Men akkurat denne januardagen har vi enda flere rester som skal brukes opp. Vi benytter sjansen til å eksperimentere litt og legger til:
- kanel
- kardemomme
- noen tørre lomper
- litt yoghurt
- rosiner
- tørket fiken
- eple
- hakkede mandler
Variasjonsmulighetene er store!
Slik gjør du det:
Altså, skal vi se... Vi tar det vi har for hånden. Melk, egg, tørt brød og litt sukker må vi ha. Vi legger til noen tørre skuffkakebiter, et halvspist eple, vaniljesukker, noen hakkede mandler, litt fiken og rosiner.
Bland sammen egg og melk først.
Tilsett brød, kaker, sukker og det du ellers måtte ønske. Vi har også oppi litt kanel og kardemomme. Det blir sjelden feil!
Underveis finner vi også noen biter halvtørr lompe og yoghurt som har «best før»-dato 8 dager før. Den funker helt fint. Vi klemmer den oppi!
Vi lar brød og kaker godgjøre seg litt i puddingrøra, og gjør klar en smurt ildfast form.
Oppskriften sier at den skal stekes på 130 grader i 20-30 minutter. Men i vårt tilfelle, med litt mer egg og melk som basis, trenger vi en liten times tid for å få den rette puddingkonsistensen!
En god brødpudding kan nytes som den er, eller få følge av litt vaniljekrem, rød saus eller vaniljesaus!
Med epler, rosiner og kanel får vi med en gang eplekakefølelsen, og puddingen gjør seg både som dessert og til lunsjkaffen!
Brukopp-leksikonet på matvett.no er en et fint oppslagsverk når du blir i tvil om du kan bruke matvarer som har blitt litt overmodne eller har passert best før-datoen.